Η ερώτηση που μου άλλαξε τη ζωή

Στην “προηγούμενη ζωή” μου, μεταξύ των ατέλειωτων ωρών gaming, έκανα μερικά μίνι διαλείμματα στα οποία χάζευα στο internet. Κάποια μέρα βρήκα μέσα σε ένα άρθρο μια ερώτηση που μου κόλλησε περισσότερο απ’όλα τ’άλλα, η οποία πραγματικά και βαθιά με επηρέασε, και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τον κόσμο (μαζί με μερικά βιβλία όπως το 4-hour-workweek αργότερα):

“Φαντάσου να πήγαινες στο τέλειο Πανεπιστήμιο, όπου θα είχες την ελευθερία να μάθεις ό,τι σε ενδιέφερε περισσότερο και τότε να πρέπει να συνδέσεις τις τελείες μεταξύ μερικών από αυτά τα μαθήματα για να δημιουργήσεις τη δική σου μοναδική καριέρα. Τι θα ήθελες να ήταν αυτά τα μαθήματα / τάξεις / πεδία; Τι θα ήθελες να μελετήσεις ατέλειωτες ώρες, απλά και μόνο από περιέργεια και απλά γιατί σε ενδιαφέρει; Σε ποιο πράγμα δεν θα σε πείραζε  να εξεταζόσουν; Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο της Ζωής.”

Όλο αυτό το θέμα με την “Δια βίου προσωπική εκπαίδευση” πυροδότησε μέσα μου μια αρχική σπίθα που σιγά σιγά μετατράπηκε σε μια δυνατή, ζεστή φωτιά, που καίει μέσα μου από τότε… Γιατί να αναθέτουμε σε άλλους να κρίνουν τι είναι σωστό να μάθουμε και πώς είναι σωστό να το μάθουμε; Ιδίως εάν οι ίδιοι δεν είναι ειδικοί ή οι καλύτεροι στον κόσμο; Γιατί να μας φορτώνουν το μυαλό με πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάπου να τα συνδέσουμε και μας φαίνονται άχρηστα; Αν τα βρούμε στην πορεία θα τα μάθουμε, αλλά τώρα; γιατί; Άστε μας να ψάξουμε ό,τι θέλουμε.

Ξαφνικά, πολλά πεδία και αναπάντητες ερωτήσεις άρχισαν να ξεπηδούν στο μυαλό μου. Ήταν σαν να είχε φύγει όλη η πίεση του πραγματικού μου Πανεπιστημίου και τα προβλήματα της ζωής μου να είχαν εξαφανιστεί για κάποια λεπτά, και ο κόσμος έγινε πιο φωτεινός..

Έψαξα πράγματα που δεν είχα ξαναψάξει ποτέ μου, και βούτηξα στα βιβλιοπωλεία, τις βιβλιοθήκες, τα βιβλία, τα βίντεο, τα blogs, και τα άρθρα, απλά και μόνο  για τη διασκέδαση και την ενέργεια που έπαιρνα από αυτά. Όχι γιατί στόχευα το να βγάλω λευτά, ή να φτιάξω τη σταδιοδρομία μου στο μέλλον, ή για το οτιδήποτε. Απλά από αμιγή περιέργεια, ενδιαφέρον, πάθος, ενθουσιασμό και διασκέδαση.

Και μετά από μερικές εβδομάδες είχα εγγραφεί στο δικό μου Πανεπιστήμιο της Ζωής.

 

Εάν θες να μάθεις παραπάνω για μένα, μπορείς να δεις οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)