ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;

0
550

Ζούμε σε μία εποχή με άπειρες επιλογές – Ό,τι ψάξουμε μπορούμε να το βρούμε.

  • Υπάρχουν 20 είδη απ’το κάθε προϊόν να επιλέξουμε και δεκάδες διαφορετικές υπηρεσίες ή επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.
  • Περισσότερα βιβλία έχουν εκδοθεί πλέον μέσα στα τελευταία 10 χρόνια απ’οτι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια ΜΑΖΙ.
  • Κατοικούνται τα περισσότερα μέρη στον πλανήτη και υπάρχουν άπειρα μέρη να δούμε και να εξερευνήσουμε.
  • Οι επιστήμες έχουν διακλαδωθεί πιο πολύ από ποτέ.

Τι λείπει, όμως, απ’τον κόσμο;

Με τις άπειρες επιλογές και ευκαιρίες που πλέον μας δίνονται, όμως, δημιουργούνται νέα προβλήματα και ανάγκες.

Τα πανεπιστήμια και τα πτυχία έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον το να έχεις πτυχίο είναι το δεδομένο, και πολλές φορές δεν λέει και τίποτα (τις περισσότερες φορές).

Ο κόσμος καταλήγει να μην το χρειάζεται ή να μην εφαρμόζει τίποτα από αυτά που τον μάθανε στο πεπαλαιωμένο πλέον εκπαιδευτικό σύστημα.

Έτσι καταλήγει να γίνεται όλο και πιο σύνηθες το να προοδεύουν άνθρωποι που δεν πήγαν σε κάποιο πανεπιστήμιο. Γιατί αυτοί έμαθαν και είχαν καθημερινή τριβή με το επάγγελμα που θέλανε από πολύ πιο νωρίς – δε χάσανε χρόνο, και μαθαίναν μόνο χρήσιμα πράγματα μέσα από την πρακτική και την εξάσκηση, και την επαφή τους με τον εκάστοτε πελάτη, συνεργάτη και κατάσταση.

Μέσα από την υπερβολή και την αφθονία, αρχίζουν να αναδύονται οι εξής ανάγκες:

1. Η ανάγκη για απλούστευση και απλότητα

Που πλέον υπάρχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από ποτέ. Ο κόσμος πλέον πληρώνει, επιζητά και αναζητά την απλότητα στη ζωή του.

Όταν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι με ποιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο, προχωράει μπροστά.

2. Η ανάγκη για καθοδήγηση

Στις μέρες μας υπάρχει λιγότερη καθοδήγηση από ποτέ.

Ιδίως για τους νέους που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη ζωή τους, με τις άπειρες επιλογές που τους ανοίγονται – και τις παλαιότερες γενεές να μην μπορούν να καθοδηγήσουν, λόγω της άγνοιας και της ταχύτητας με την οποία γίνονται τα άλματα στις επιστήμες και στην τεχνολογία πλέον.

3. Η ανάγκη για κριτική σκέψη

Ώστε ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να ξεδιαλύνει μόνος του το περιττό από το χρήσιμο.

Ώστε να μπορεί να βρει την ποιότητα μέσα στην ποσότητα και να πετάξει ό,τι δεν του χρειάζεται ή δε λειτουργεί για αυτόν

Ώστε να αγκαλιάσει τις δικές του απαντήσεις και να χαράξει το δικό του δρόμο.

4. Η ανάγκη για εποικοδομητική αμφισβήτηση

Το να μην πιστεύουμε ό,τι μας λένε και να ζητούμε αποδείξεις.

Πλέον, με τόσες νέες έρευνες που βγαίνουν συνεχώς (εκ των οποίων κάποιες σωστές, κάποιες με στατιστικά λάθη, κάποιες που να ξεγελούν τον κόσμο), ο κόσμος χρειάζειται κάπως να μπορεί να ελιχθεί μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο.

Αλλά πάνω απ’όλα:

5. Η Ανάγκη για ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Ή αλλιώς, η ανάγκη του να μάθουμε να παίρνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και να κυβερνούμε πάνω στις ορμές του μυαλού μας.

Υπάρχουν πλέον τόσα άπειρα ερεθίσματα γύρω μας που είναι πανεύκολο το μυαλό μας να αποπροσανατολιστεί, να “σκοντάψει” και να χαθεί σε επικίνδυνα σκοτεινά δρομάκια ή να καταλήξει να κάνει κύκλους χωρίς να το καταλαβαίνει.

Έχει ήδη ξεκινήσει ένας πόλεμος για την προσοχή μας. Τηλέφωνα, ειδοποιήσεις, απαιτήσεις, καθήκοντα, διαφημίσεις όπου και να κοιτάξεις.

Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη κάποιας καθοδήγησης μέσα στο χάος, ώστε να μάθει να γνωρίζει τον εαυτό του, να ακούει την εσωτερική του φωνή και να καταλάβει τι του ταιριάζει και τι όχι.

Έτσι, λοιπόν, ελπίζω να αρχίζεις να καταλαβαίνεις ποια η χρησιμότητα της αυτοκυριαρχίας στις μέρες μας.

Χωρίς αυτο-κυριαρχία, ο εξωτερικός κόσμος θα κυριαρχήσει πάνω μας, και θα γίνουμε το κλασσικό χαριτωμένο σκυλάκι που κυνηγάει τα μπαλάκια που του πετάνε.

Το Neuro-Self-Mastery ασχολείται με το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ανακαλύψει τον εαυτό του και σιγά σιγά να τον κατανοήσει και να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα όσα μαθαίνει για να βελτιώσει την καθημερινή του ζωή.

Με αυτή την αναζήτηση της αυτο-κυριαρχίας, τους πειραματισμούς, και τις μικρές επιτυχίες να συσσωρεύονται, ξεκινάμε ένα φαινόμενο κύματος  (ripple effect), που εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας και όχι μόνο.

Εξαπλώνεται ταυτόχρονα στους ανθρώπους που νοιαζόμαστε, στον εσωτερικό και εξωτερικό κοινωνικό μας κύκλο επιρροής, στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, και τελικά σε όλον τον κόσμο. Είπαμε – τα πάντα είναι ένα, και αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους – ναι, ακόμη και ένας άνθρωπος είναι αρκετός για να επηρεάσει το σύνολο, κανένας δεν είναι ξεχωριστός από αυτό που αποκαλούμε ανθρωπότητα. Έτσι…

Για να μπορέσεις να αλλάξεις τον κόσμο αύριο,
θα πρέπει να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου σήμερα. ~

Και αυτό που επιζητούμε, περισσότερο απ’όλα, είναι να ξαναβρούμε την ευτυχία μας, το χαμόγελό μας και το πάθος μας για ζωή.

Γιατί;

Γιατί είναι ένας στόχος Άξιος, ο οποίος στη διαδρομή μας μετατρέπει σε κάτι παραπάνω, και μας οδηγεί στο να ανακαλύψουμε το ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και τι ρόλο ήρθαμε να παίξουμε σε αυτόν τον κόσμο.

Και στη συνέχεια, μπορούμε να εμφυσήσουμε και στους άλλους αυτή την ενέργεια και το πάθος, ώστε να τους υποστηρίξουμε και αυτούς στον αντίστοιχο αγώνα τους για εξέλιξη.

Τι είναι το NeuroSelfMastery.gr και τι έχει να σου προσφέρει;

Εδώ θα εξερευνήσω και θα μοιραστώ σκέψεις, ιδέες, άρθρα, βίντεο και ό,τι άλλο βρίσκω ενδιαφέρον (επιστημονικώς αποδεδειγμένα όσα περισσότερα μπορώ) που να αφορούν την υπέρτατη πρόκληση για τον άνθρωπο: την Αυτο-γνωσία, την Αυτο-Κυριαρχία, και την Αυτο-Ανάπτυξη, που είναι τα μεγάλα κλειδιά της εξελικτικής μας πορείας.

Νευρο- γιατί το στοιχείο κλειδί εδώ είναι ο Εγκέφαλος και το Νευρικό μας Σύστημα. Ο εγκέφαλός μας είναι ο πιο φανταστικός υψηλής-τεχνολογίας υπερ-υπολογιστής και αυτόματος-μηχανισμός που υπάρχει στον πλανήτη μας αυτή τη στιγμή. Ονόμασα αυτό το site Neuro-Self-Mastery (Νευρο-αυτο-κυριαρχία) για 2 λόγους:

Πρώτον: Αφορά την Εξερεύνηση, την Κατανόηση και την Κυριαρχία ΕΠΙ του Νευρικού μας συστήματος (της μηχανής/υπολογιστή) και κατ’επέκταση στην κατανόηση και εκπαίδευση του Μυαλού μας (του χρήστη) – με απλά λόγια και χωρίς να χρειάζεστε εξοικίωση με περίεργους όρους! – Γιατί ΓΙΝΕΤΑΙ να κυριαρχίσουμε επί του μυαλού μας.

Δεύτερον: Πιστεύω ότι η Αυτο-Κυριαρχία είναι ο πιο δύσκολος αλλά και με την βαθύτερη ανταμοιβή στόχος. Είναι η μητέρα όλων των υπόλοιπων στόχων που κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να επιτύχει.

Και είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, όλοι οι στόχοι από αυτόν περνάνε προκειμένου να επιτευχθούν.

Είτε κάποιος έχει όνειρο μία Λαμποργκίνι, είτε το ιδιωτικό του νησί, είτε οικονομική ανεξαρτησία, είτε την ωραιότερη κοπέλα (ή άντρα) στον πλανήτη, είτε να χάσει κιλά, είτε να αναπτυχθεί πνευματικά, είτε τη βελτίωση του κόσμου και παγκόσμια Ειρήνη, ΟΛΑ ΑΥΤΑ απαιτούν Αυτοκυριαρχία, και είναι μονοπάτια που οδηγούν σε αυτή, σε άλλοτε άλλο βαθμό.

“Δεν μπορεί κάποιος να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη κυριαρχία από την κυριαρχία του εαυτού του.”

“Ποτέ δεν θα έχεις μεγαλύτερη ή μικρότερη εξουσία απ’αυτή που έχεις πάνω στον εαυτό σου…
τα ύψη της επιτυχίας ενός ανθρώπου μετρώνται από την αυτο-κυριαρχία του,
και τα βάθη της αποτυχίας του από την αυτο-εγκατάλειψή του.
…Και αυτός ο νόμος είναι η έκφραση της αιώνιας δικαιοσύνης.
Αυτός που δεν μπορεί να εξουσιάσει τον εαυτό του, δεν θα έχει καμία εξουσία πάνω σε άλλους.”

~ Leonardo da Vinci ~self-portrait-in-old-age-leonardo-da-vinci-1512

Είναι επίσης το πάντρεμα της επιστήμης με τη φιλοσοφία: Νευροεπιστήμες (“δύση”) + Αυτο-κυριαρχία (“ανατολή”): Θέλω να δείξω εδώ ότι τίποτα δεν είναι άσπρο-μαύρο, “ή αυτό ή το άλλο”, αλλά και τα δύο και πάντα συνδυασμός τους.

Δεν είναι ή “φιλοσοφία” Ή “επιστήμη”, αλλά και τα δύο. Δεν υπάρχει ή “Φυσική” Ή “Μαθηματικά” Ή “Ιστορία” Ή ____ (γέμισε το κενό), αλλά όλα τα παρόντα πεδία των επιστημών είναι κλάδοι της ΜΙΑΣ επιστήμης, της Επιστήμης της Ζωής και του Θανάτου, της Δημιουργίας και της Καταστροφής, της μαμάς Φύσης, ή Επιστήμη του Σύμπαντος. Όπως θες πές το.

Είναι στην τάση των ανθρώπων να παίρνουν τα απλά και να τα κάνουν πολύπλοκα, να τα αναλύουν και να τα υπερ-αναλύουν, προκειμένου να καταλάβουν, να μάθουν και να εξασκηθούν, σαν “ασκήσεις επί χάρτου”.

Στη συνέχεια τείνουν να επανέρχονται σιγά σιγά στην απλότητα – αλλά αυτή τη φορά γνωρίζοντας – έχοντας πάρει το μάθημά τους.

Έτσι λοιπόν, όπως πάλι έλεγε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι:

“Τα πάντα είναι ένα, τα πάντα συνδέονται”και
“Αν δεν βλέπεις τη σύνδεση, δεν κοιτάς αρκετά προσεκτικά.”

Οι επιστήμες τείνουν να αρχίζουν να αναμυγνύονται πλέον και να αλληλο-ενισχύονται. Και αν και πιστεύουμε πως διαχωρίζονται και διακλαδίζονται ακόμη περισσότερο, μας ξεγελά το μυαλό μας – μας φαίνονται περισσότερες ενώ στην πραγματικότητα έχουν αρχίσει να ενώνονται, και απλά εμείς δίνουμε νέες και διαφορετικές ταμπέλες.

Έτσι λοιπόν, προχωράμε στις Βασικές Αρχές του Neuro-Self-Mastery

banner-jul15-w-logo-x500

SHARE
Previous articleΤι δε σου λένε για τα αρνητικά συναισθήματα
Next articleΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ NEUROSELFMASTERY
Ο Θεόδωρος αυτή τη στιγμή είναι απόφοιτος της Ιατρικής Ιωαννίνων και συγγραφέας στο NeuroSelfMastery.gr. Επίσης δημιουργεί και έχει διεξάγει σεμινάρια πάνω στη Συναισθηματική Νοημοσύνη, πώς αναπτύσσεται, τεχνικές μάθησης και μνήμης, αύξησης παραγωγικότητας και άλλα. Ιατρική δεν είναι για αυτόν μόνο η επιστήμη της ασθένειας, αλλά και επιστήμη της ζωής. Δεν είναι απλά η απουσία της ασθένειας, αλλά η δημιουργία μιας ζωής ολοκληρωμένης, που σε γεμίζει ενέργεια, θαυμάζεις, που ποτέ σου δεν πρόκειται να μετανοιώσεις. Αυτό θέλει να δημιουργήσει, προσφέροντας στους γύρω του ό,τι καλύτερο μπορεί και βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.