Το αντίδοτο της Ανίας: Περιέργεια

Μέσος χρόνος ανάγνωσης ~5 λεπτά

Τελευταία ανανέωση: 12/11/2014

Μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που ήσουν γεμάτος ενέργεια και όρεξη για ζωή; Μπορείς να μου περιγράψεις γιατί;

Περίμενες κάτι; Έκανες κάτι που περίμενες πολύ καιρό να το κάνεις; Έκανες κάτι το οποίο σε παθιάζει; Έκανες κάτι το οποίο είχε ξυπνήσει το σώμα σου;

Όλοι μας έχουμε ζήσει πολλές τέτοιες στιγμές, αλλά συνεχώς τις ξεχνάμε.

Πολλές φορές έχω νοιώσει αυτή την περίεργη ζωτική ενέργεια να με κατακλύζει:

  • Όταν το πρωί ξυπνάω και ετοιμάζομαι να πάω εκδρομή ή ταξίδι. 
  • Όταν περιπλανιέμαι στους δρόμους μιας άγνωστης πόλης.
  • Όταν έπαιζα ένα νέο βιντεοπαιχνίδι κάποιο σαββατοκύριακο χωρίς να έχω καμία υποχρέωση στο μυαλό μου, ή εξερευνούσα νέες περιοχές.
  • Όταν ξυπνούσα νωρίς στις εξεταστικές και ανέβαινα στην ταράτσα να χαζέψω την Ανατολή του ηλίου με το καφεδάκι μου.
  • Όταν σήκωνα το κεφάλι μου και έλεγα το ΟΧΙ σε αυτά που δεν θα ανεχόμουν άλλο, γιατί ήξερα ποιο είναι το σωστό για μένα και τι θέλω πραγματικά.
  • Όταν χορεύω στα λάτιν πάρτυ.
  • Όταν κατεβαίνω μια βουνοπλαγιά με snowboard.
  • Όταν γράφω ένα άρθρο πάνω σε κάτι που μου αρέσει πολύ.
  • Όταν διαβάζω κάτι τελείως καινούριο που μου δημιουργεί ερωτηματικά και με βάζει σε έναν δρόμο αναζήτησης για πολλές ώρες ή και μέρες.

Και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα και στιγμές…

Πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση της Ζωτικής Ενέργειας, του μεγάλου Πάθους μέσα μας, είναι η πραγματική ουσία της Ζωής. Όλοι μας το έχουμε νοιώσει για κάτι.

Αλλά τότε γιατί δεν ζούμε την κάθε μας μέρα με αυτό το αίσθημα; Θα πρέπει να’χουμε τρελαθεί, έτσι; Ή και όχι…

Αυτό που δεν γνωρίζει ο άνθρωπος είναι το αργό δηλητήριο που οι κοινωνίες (ίσως και άθελά τους ευελπιστώ) δίνουν στους πολίτες τους, μετατρέποντάς τους σε εργαζόμενους αντί για εργοδότες. Σε ακόλουθους αντί για ηγέτες. Σε καταναλωτές αντί για παραγωγούς. Σε βαριεστημένα Ζόμπι αντί για Παθιασμένους Δημιουργούς.

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο δηλητήριο, είναι το να σκοτώνει την έμφυτη Δημιουργικότητα της ανθρώπινης ψυχής. Το να μας σταματάει απ’το να ακολουθούμε το πάθος μας και αυτό που μας δίνει ζωντάνια και σκοπό. Το 90% + του κόσμου, κάνει δουλειά που δεν αγαπάει πραγματικά.

Το όνομα του δηλητηρίου; Ανία (βαρεμάρα).

Ποιο είναι το Αντίδοτο για αυτό το δηλητήριο; Η Περιέργεια.

Την είχες έμφυτη σαν παιδί, όταν όλα τα όνειρά σου ήταν εφικτά, αλλά την έχασες στο δρόμο σου προς την ενηλικίωση, που τα όνειρα έγιναν “Ας είμαστε ρεαλιστές” και “Σοβαρέψου”.

Τι είναι η περιέργεια;

Παραθέτω τον πρώτο νόμο του βιβλίου “Σκέψου σαν τον Leonardo Da Vinci”:

Curiosità (Περιέργεια) είναι μία “ακόρεστη προσέγγιση της ζωής και μια αδυσώπητη αναζήτηση για συνεχή μάθηση”. Τα σπουδαία μυαλά έχουν ένα χαρακτηριστικό κοινό: θέτουν συνεχώς ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ατέλειωτη αναζήτηση του Leonardo για την αλήθεια και το κάλλος το επιδεικνύει ξεκάθαρα. Αυτό που κάνει τα σπουδαία μυαλά να ξεχωρίζουν, είναι η ποιότητα των ερωτήσεών τους. Μπορείς να βελτιώσεις την ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα με το να βελτιώσεις την ικανότητά σου να διερωτάσαι καλές ερωτήσεις. Όπως ο Da Vinci, θα πρέπει να καλλιεργήσεις ένα ανοιχτό μυαλό το οποίο σου επιτρέπει να διευρύνεις το σύμπαν σου και να αυξήσεις την ικανότητά σου να το εξερευνάς.

ΓΙΑΤΙ όμως τόση έμφαση στην περιέργεια; Τι την κάνει τόσο σπουδαία; Ορίστε 10 λόγοι:

  1. Η περιέργεια είναι μια έμφυτη ικανότητα που είχαμε σαν παιδιά, αλλά οι περισσότεροι από μας ξεχάσαν από τότε.
  2. Θα κάνει πιο χυμώδη όλη σου τη ζωή και κάθε της πτυχή, βγάζοντας προς τα έξω περισσότερα στοιχεία του ποιος πραγματικά είσαι.
  3. Θα σου φτιάξει τη Διάθεση και θα σου ενισχύσει πολύ τα επίπεδα ευτυχίας στη ζωή σου.
  4. Θα σου ενισχύσει φοβερά τη Δημιουργικότητα.
  5. Συνεπώς θα σου ενισχύσει και την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα. (για περισσότερους τρόπους να πετύχεις αυτό, διάβασε το βιβλίο μου που είναι μέρος των bonus όταν εγγραφείς συνδρομητής, δεξιά).
  6. Θα σου ενισχύσει εκπληκτικά την ικανότητά σου να Μαθαίνεις το οτιδήποτε.
  7. Θα σε θεραπεύσει από τη Ανία και θα σε κάνει να σηκωθείς από τον καναπέ και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου.
  8. Θα βρεις λόγο και σκοπό για να υπάρχεις και θα σταματήσουν πολλά πράγματα να φαίνονται μάταια.
  9. Θα είσαι πιο ικανός να συνδέεις τις τελείες και να βρίσκεις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών θεμάτων και πεδίων.
  10. Θα είναι εκπληκτικός σύμμαχος στη πορεία σου να κατακτήσεις τους στόχους σου, το ποιος θες να γίνεις, και πώς θες η ζωή σου να είναι :)

Ιδιοφυΐα; Ούτε καν.

Λένε ότι ο Leonardo Da Vinci γεννήθηκε ταλέντο και ιδιοφυΐα. Ένα πολύ ωραίο ψέμα που μας έχει ταΐσει η κοινωνία μας για όσους κατάφεραν και καταφέρνουν το οτιδήποτε σπουδαίο σε αυτόν τον κόσμο. Από σπουδαίους καλλιτέχνες, και εφευρέτες, μέχρι σημερινούς πρωταθλητές και επιστήμονες. Παραθέτω το γιατί:

Ο Sarasate, ο σπουδαιότερος Ισπανός βιολιστής του 19ου αιώνα, μια φορά αποκαλέστηκε “ιδιοφυΐα” από έναν πολύ γνωστό κριτικό. Ο Sarasate απάντησε απότομα, “Ιδιοφυΐα! Για 37 χρόνια εξασκούμουν 14 ώρες την ημέρα, και τώρα με αποκαλούν ιδιοφυΐα!” Ξεκάθαρα ο Sarasate καταλάβαινε ότι δεν ήταν η ιδιοφυΐα του ή το ταλέντο του που τον έκανε τον σπουδαιότερο βιολιστή της εποχής του, αλλά η συνήθεια της καθημερινή επίμονης εξάσκησης που έκανε τη διαφορά.” ~ Jack D. Hodge from The Power of Habit

Πίσω από οποιονδήποτε θεωρείται “ταλέντο” ή “ιδιοφυΐα” και αν ψάξεις, θα βρεις πολλές, σκληρές, επαναλαμβανόμενες, επίμονες και επίπονες ώρες εξάσκησης.

Ώρες που εάν δεν σου αρέσει πραγματικά και βαθύτατα αυτό που κάνεις, δεν υπάρχει περίπτωση να τις αφιερώσεις στο οτιδήποτε.

Έτσι και με τον Da Vinci: δεν ήταν ιδιοφυΐα. Όλοι μας γεννιόμαστε ιδιοφυΐες. Απλά δεν της επιτρέπουμε να εκφραστεί, ή το περιβάλλον μας πολλές φορές δεν μας βοηθάει και πολύ. Ο καθένας μπορεί να βρει αμέτρητες δικαιολογίες για το γιατί. Αλλά ΟΛΟΙ μας μπορούμε να φτάσουμε αυτό το επίπεδο. Πώς;

Η “ιδιοφυΐα” του ήταν η παρενέργεια της συνεχούς και ατέλειωτης περιέργειάς του, που τον καθοδηγούσε συνεχώς σε αυτά που τον πάθιαζαν περισσότερο, και στο συνεχές ταξίδι της Μάθησης και εκπαίδευσης!

Ο Leo ήταν περίεργος για τα πάντα. Έτσι, ήταν σε μια αυτο-επιβαλλόμενη Αναζήτηση για να μάθει για το οτιδήποτε τον ενδιέφερε. Και συνεχώς συνέδεε τις τελείες μεταξύ των διαφορετικών πεδίων, κατανοούσε τις διασυνδέσεις και σκεφτόταν πράγματα πέρα της εποχής του επειδή έβλεπε την Ενότητα όλων των πραγμάτων και όλων των πεδίων.

Η Περιέργεια με κάνει να μαθαίνω Καλύτερα και Ταχύτερα;

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρθηκε να διαβάσει για την νευροπλαστικότητα θα ξέρει έως τώρα τι θαύματα συμβαίνουν με αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου. Και πιστεύω ότι η ευπλαστότητα αυτή και η δημιουργία νέων νευρώνων και δενδριτών, είναι σαν τις υπόλοιπες ικανότητες που έχουμε: “Ό,τι αφήνεις σε αφήνει“. Όταν ο εγκέφαλός μας κρατιέται εν ενεργεία και σε άψογη κατάσταση, μπορεί να επεξεργάζεται τις νέες πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα. Όταν ο εγκέφαλός μας ξεπέφτει σε ανία και στασιμότητα, αρχίζει να “ξεχνάει” μέρος αυτής της ικανότητάς του.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της Περιέργειας και του ταχύτερου σχηματισμού νέων νευρωνικών συνδέσεων; Συσχέτιση αιτίου και αποτελέσματος, ή συσχέτιση συνέργειας; Δεν ξέρω, και περισσότερες έρευνες θα πρέπει να διεξαχθούν επί του ερωτήματος αυτούς.

Καθώς η Μάθηση είναι Ικανότητα, η οποία μάλιστα μπορεί να βελτιωθεί (όπως αναφέρω εδώ), και αφού η Περιέργεια μας οδηγεί στο να μαθαίνουμε περισσότερα, ουσιαστικά μας αναπτύσσει και την Ικανότητα να μαθαίνουμε!

Με άλλα λόγια: όσο πιο περίεργος είσαι για κάτι, τόσο πιο περίεργος (curious, not odd) θα γίνεσαι γενικότερα. Όσο πιο περίεργος γίνεσαι, τόσο περισσότερο αναπτύσσεις πολύπλευρα τον εγκέφαλό σου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσεις το The Brain that Changes Itself”.

Η Θεραπεία της Ανίας!

Και έτσι, αντέγραψα την περιέργεια του Leonardo. Και μόνο αυτό. Και άλλαξε όλη μου η ζωή. Ξαφνικά σταμάτησα να βαριέμαι μια και καλή. Δεν έχω νοιώσει ανία τα τελευταία 5+ χρόνια. Υπερφόρτωση ίσως, που με έκανε να διαφεύγω σε πράγματα που εν τέλει που προκαλούσαν ανία ναι. Όμως συνεχώς έχω κάτι να κάνω. :)

Θες να θεραπεύσεις τη οκνηρία και την ανία σου; Κάνε ερωτήσεις και γίνε περίεργος! (ειδικά τις ΓΙΑΤΙ ερωτήσεις):

  • “Γιατί αυτό; Γιατί το άλλο;
  • “Γιατί θέλω να κάνω το X?” 
  • “Τι θέλω να πετύχω με αυτό; Τι αποτελέσματα θέλω να πάρω; Τι θέλω να βγει απ’αυτό;”
  • “Πώς αυτό συνδέεται με τους απώτερους στόχους μου, το όραμα και τον σκοπό μου;
  • “Πώς δουλεύει αυτό;”
  • “Τι σημαίνει αυτό για μένα;
  • “Τι θα έκανε ο καλύτερος του κόσμου στον τομέα μου αυτή τη στιγμή;”
  • “Τι μου αρέσει πραγματικά; Σε τι θέλω να εμβαθύνω περισσότερο;”
  • “Τι είναι το πιο σημαντικό για μένα; Τι μετράει στη ζωή μου;”
  • “Δημιουργώ υπεκφυγές για να αποφύγω αυτό που ξέρω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή;”
  • “Εάν σήμερα ήταν η τελευταία μου μέρα, θα έκανα αυτό που πρόκειται να κάνω; Τι θα διόρθωνα; Τι θα έκανα; Τι όχι;”
  • “Τι έχω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου, και πώς μπορώ να το αξιοποιήσω καλύτερα για να φτάσω εκεί που θέλω;”
  • Και τα λοιπά και τα λοιπά….. Ξεκίνα!

Συνεχώς να θρέφεις το νου σου με νέα πράγματα. Υπάρχουν ΤΟΣΟΙ πολλοί τρόποι να μάθεις νέα πράγματα – με το Internet πρώτο και καλύτερο!!!:

mp3s & ακουστικά, βιβλία, e-books (ηλεκτρονικά βιβλία), σεμινάρια, παρουσιάσεις, βίντεο (μπορείς να βρεις το οτιδήποτε πλέον στο Youtube & στο TED!!), συζητήσεις που εξάπτουν το μυαλό σου, παθιασμένοι άνθρωποι, blogs (ιστολόγια), νέα (όχι από τις εφημερίδες ή την τηλεόραση ΠΡΟΦΑΝΩΣ, καθώς εκεί κάθε μέρα έρχεται το τέλος του κόσμου με κάποιον τρόπο… ) κλπ.

Θες πλατφόρμες εκμάθησης; Υπάρχουν πολλές πλέον, οπότε σου παραθέτω μερικές που θα μπορούσες να αρχίσεις να μαθαίνεις το οτιδήποτε σε ενδιαφέρει στον οποιονδήποτε τομέα:

Και τώρα ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ που περιμένεις από δασκάλους/καθηγητές/γονείς/σχολή/αφεντικό/οποιονδήποτε άλλον, να σου πει τι να μάθεις, τι να μην μάθεις, τι να κάνεις, και τι να μην κάνεις, και δεν κάθεσαι από μόνος σου να ψάξεις τι σου κινεί το ενδιαφέρον για να το μάθεις!!!

Εάν δεν είσαι ικανοποιημένος με αυτά που σου μαθαίνουν, τότε πάρε την κατάσταση στα χέρια σου, και ξεκίνα από αυτά που σου αρέσουν!

Εδώ μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα κατορθώματα των 10 κορυφαίων Σύγχρονων Αναγεννησιακών Ανθρώπων, που έκαναν ακριβώς αυτό: ανέλαβαν την εκπαίδευσή τους οι ίδιοι, χωρίς να ακούνε κανέναν να τους λέει “δεν μπορείς”, “δεν πρέπει”, “πρέπει να κάνεις το Χ ή το Υ”.

Δεν ξέρω εάν αυτές οι λίστες σας συγκινούν ή όχι, εμένα πάντως σίγουρα μου δείχνουν μερικούς ανθρώπους που “ακολούθησαν την καρδιά τους” και αφιέρωσαν τη ζωή τους στο Πάθος τους. Και αυτό προφανώς με ανατριχιάζει :)

(-Οπότε μαντεύω πως με ενθουσιάζει, και αυτό είναι καλό, αυτό είναι που ψάχνω, αυτό το συναίσθημα!)

Ξεκίνα να μαθαίνεις ό,τι σου αρέσει. Είναι τόσο βασικό και σημαντικό αυτό. Αλλά τι κάνει η κοινωνία μας για αυτό;

Φαίνεται σαν κοινή λογική ότι θα έπρεπε να το υιοθετήσουμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.. Αλλά ακόμα και τα σχολεία αντί να στοχεύουν να ενισχύσουν τα παιδιά στα μαθήματα που τους αρέσουν περισσότερο, τα τιμωρούνε και να τα πιέζουνε για τα μαθήματα στα οποία δεν είναι καλά και δεν τους ενδιαφέρουν στην παρούσα φάση.

Άσκηση

 Αφιέρωσε 1 ώρα στον εαυτό σου χωρίς διακοπές και αποσπάσεις.Κλείσε κινητό και facebook, και πάρε 2-3 φύλλα Α4.

Ξεκινά να γράφεις ερωτήσεις. Ότι σου έρχεται. Μην τις απαντήσεις. Δεν χρειάζεται καν να ξέρεις τις απαντήσεις. Σε νοιάζει να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να κάνει ερωτήσεις.

Στόχος; Γράψε 100 ερωτήσεις.

Ξέρω ότι θα κολλήσεις αρχικά γύρω στις 25, και μετά γύρω στα μισά. Μην τα παρατήσεις όμως.

Αν και απλοϊκή, είναι πολύ δυνατή άσκηση για το μυαλό σου.

Όταν τελειώσεις, αν θες, ψάξε για μοτίβα και κοινά στοιχεία μεταξύ των ερωτήσεών σου και για παρόμοιες ερωτήσεις.

Εάν θες κιόλας συγκέντρωσε τις κορυφαίες 5 ή 10, και κάτσε σκέψου τες. Άσ’τες να διαποτίσουν το μυαλό σου, και γράψε όποιες απαντήσεις σου έρχονται στο μυαλό. Μην κρατηθείς. Γράψε αυτό που σου έρχεται.

Εάν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο, πραγματικά θα με ευχαριστούσε πολύ να το μοιραστείτε με άλλα άτομα που πιστεύετε ότι θα τα βοηθούσε ή θα τα ενδιέφερε :) Δεν το έγραψα για να μείνει κρυφό, αλλά για να διαδοθεί σε αυτούς που ενδιαφέρονται! :)

Connectedness Da Vinci

5 σκέψεις για το “Το αντίδοτο της Ανίας: Περιέργεια”

  1. Ο ντα βιντσι γεννηθηκε ιδιοφυια και με παρα πολλες ωρες εξασκησης ανεδειξε την ιδιοφυια του σε εργα τεχνης.Δεν γεννιουνται ολοι ιδιοφυιες οπως δεν γεννιουνται ολοι ψηλοι η κοντοι η ξανθοι η με προδιαθεση στον καρκινο.Αλλα παιδια στα 3 τους παιζουν μοτσαρτ στα 5 μιλανε 3 γλωσσες αυτα τα παιδια λοιπον εχουν μεγαλυτερη αντιληπτικη ικανοτητα πρπφανως απο εμενα και οση εξασκηση και να κανω δεν θα φτασω ποτε στο επιπεδο τους αμα ασχοληθουμε με το ιδιο αντικειμενο,εκτος αν η αναλογια ωρων που εργαστω σε σχεση μ αυτα ειναι 5/1.Επισης τ ατομα που περιγραφεις συνηθως τα οποια ειναι περιεργα και τους αρεσει να μαθαινουν και να δημιουργουν,εχουν εκ γεννετης αρκετα καλη αντιληπτικη ικανοτητα και γι αυτο σκεφτονται μ αυτον τον τροπο.Ενα ατομο με χαμηλα επιπεδα αντιληψης συνηθως δεν αναγνωριζει την δυνανη της γνωσης και την μαγεια της δημιουργιας,περιοριζεται σε ρολο εργαζομενου και τον ενδιαφερει τι θα φαει και τι θα πιει οτι και να πεις.Για τα υπολοιπα ατομα καλο ειναι που υπαρχει μια παρακινηση σαν αυτη που δημιουργειται απ το αρθρο σου χωρις ομως να υπαρξει καποιος κινδυνος επαρσης.Οι ιδιοφυιες στον πλανητηη μας ειναι το 0,5%

    1. Ό,τι προτιμάς να πιστεύεις προκειμένου να κοιμάσαι ήσυχος/η τα βράδυα! Εγώ πάντως, όπως είπε και ένας φίλος μου “δεν ήμουν εκεί για να ξέρω”. Το τι γονιδίωμα είχε και πώς ήταν σαν μωρό δε το γνωρίζω.
      Όμως ΣΙΓΟΥΡΑ γνωρίζω ότι κατηγορώντας το “πώς γεννήθηκε” κάποιος, δεν πρόκειται ποτέ να μάθει το τι είναι ικανός/ή να κάνει, αλλά εξίσου σίγουρα θα έχει πάντα μία καλή δικαιολογία για να μην δοκιμάσει και να μην επιμείνει.

  2. Τα άρθρα σου παρέχουν αξιόλογο υλικό που με βοηθούν στην αυτοβελτίωσή μου.Συνέχισε την καλή δουλειά!Είσαι σπουδαίος επιστήμονας!

Γράψε την άποψή σου, σχόλια ή κάποια ιδέα σου, εδώ :)

Scroll to Top